Magyarország kúl

Tortával ünnepelte 100. szülinapját a Csepeli Rendőrkapitányság

Egy évszázados lett a Csepeli Rendőrkapitányság, és a jubileum alkalmából hatalmas ünnepséget szerveztek a rendőrök. Bónusz, hogy a centenárium alkalmából még egy időszakos kiállítást is szerveztek, amelyen Csepel legsötétebb ügyének jegyzőkönyve is látható.

Csepelen a múlt század elején a rendőri szolgálatot még a Magyar Királyi Csendőrség látta el. 1908-tól aztán mindössze hat községi rendőr végezte a Duna szigetén a feladatát, akkor még Csepel egy különálló település volt. Ahogy azonban a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek folyamatos fejlődésével az első világháború alatt a gyár dolgozóinak létszáma közel 30 ezerre duzzadt,  a rendbontások száma is emelkedni kezdett. Szükség volt hát egy helyi kapitányságra, amely 23 fővel 1917-ben létre is jött. Csepel csak az ötvenes évek elején lett a főváros XXI. kerülete, a rendőrség ekkor költözhetett át a kifejezetten számukra épült – mára már műemlék jellegű – Szent Imre téri épületbe.

A Csepeli Rendőrkapitányság elmúlt száz évére emlékeztek meg az érintett rendőrök, az ünnepség alkalmából a kapitányság teljes állománya felsorakozott. A jubileum nem lett volna jeles évforduló torta nélkül, így még gyertyát is fújtak ez alkalomból. Természetesen a zene sem maradhatott el: a Csepeli Szurkolói Arénában tartott ünnepségen a Magyar Honvédség Központi Zenekara játszott.

Egy feldarabolós történet is napvilágra kerül

A police.hu beszámolója szerint az elmúlt száz évre emlékezve időszaki kiállítás nyílt a Csepel Galériában a Rendőrmúzeum segítségével, amelynek legérdekesebb, csepeli vonatkozású darabja kétségkívül a Kodelka-gyilkosságról fennmaradt jegyzőkönyv. A sötét, hírhedt ügy egy Léderer Gusztáv csendőr főhadnagyról szól, aki fejbe lőtte, majd feldarabolta felesége szeretőjét, Kodelka Ferencet, egy hentesbolt-hálózat tulajdonosát, hogy a tőle kicsalt több millió koronát ne kelljen visszafizetniük. A hentesmester holttestének eltüntetése nem ment gördülékenyen. A bőröndökkel a csepeli Duna-partra indultak, azonban egy gyártelep biztonsági őre felfedezte őket. A férfi nem fogadta el a főhadnagy magyarázatát, hogy egy megdöglött kutyát akarnak a vízbe dobni, és értesítette a csendőrséget. Léderert 1926. november 12-én a Margit körúti fogház udvarán felakasztották. A gyilkosságról Szász János (Ópium: Egy elmebeteg nő naplója, A nagy füzet) forgat filmet többek között Nagy Zsolt és Gryllus Dorka szereplésével.

A kiállítás augusztus 20-ig áll nyitva az érdeklődők előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top