Magyarország kúl

Beszélő focikapu – megnyílt az első interaktív játszótér Kazincbarcikán

Szórakoztat, készséget fejleszt, mozgásra bír és interaktív. Ilyen lehet a modern játszótér, egy már van belőle az országban.

A közelmúltban adták át Magyarország első interaktív játszóterét. A modern játékokat a megújult Völgy parki és Eötvös téri játszóterekre helyezték ki Kazincbarcikán.

“Négy olyan állomása van a játszótérnek, ahol  hagyományos játék mellett modern technika ad plusz élményt – mondta a Magyarország Kúlnak Berta Anita, a játékok forgalmazója, programozója és karbantartója. – A Sona zenehallgatós program, lehet táncolni, ugrálni vagy alapvető matematikai feladatokat megoldani mozgással. A hollandok ezt gyakran telepítik idősek otthonába, mert lassítja a leépülést, és szórakoztatva bír mozgásra, gondolkodásra.  A játék kamerája magasan van, ez reagál a mozgásra, így kerekesszékesek is tudják használni, sík a terep, van hely.”

A játékok elindítása egyszerű, nyomógombbal történik, egy helyszínen akár többféle játékforma közül is lehet választani. Az egyik legnépszerűbb a Memo. “A Memonál választhatjuk a színjátékot – mondja Berta Anita. – Mindenki egy adott szín mellett dönt, ahol ez a szín felvillan az oszlopon, oda kell futnia. A Sutu viszont egy interaktív focis játék, különböző nehézségű pályákkal, úgy, hogy a fal beszél magyarul, utasításokat ad. A Toro is focis játék. Négy kapuja van, a piros játékosnak a piros kapuba kell lőni a labdát, a játék közben azonban a kapuk váltják a színűket. Igazi csapatjáték, ahol a figyelem, a gyors mozgás és a jó labdavezetés hozza meg a sikert. A játékokat egy webes felületen kísérem figyelemmel, látom, hogy naponta 8-10 órában játszanak vele, tudom programozni, ha már egy-egy feladattípus unalmassá válna. A gyerekek már Miskolcról is kijárnak a játszótérre, a népszerűsége egyre nő.”

További menő játszóterek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top