Magyarország kúl

Fontos őskori leletekre bukkantak Villányban

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Dinoszaurusz Kutatócsoportja Villányban újabb dinoszaurusz leletekre bukkant.

A napokban fejezte be az idei, kéthetes kutatómunkáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem Dinoszaurusz Kutatócsoportja a település határában – írja  a bama.hu. Most is fontos leletek kerültek elő a lelőhelyen feltárt kőzetekből. Ezek többsége egykori, tengeri hüllőktől származik, melyek egy részével Segesdi Martin egyetemi hallgató foglalkozik. A villányi lelőhelyhez több kutatási irány is kapcsolódik.

“Itt 238 millió éves leletekről beszélhetünk, amelyek törékenyek, nehéz őket rögzíteni és ragasztani, ezért kimentésük lassú és aprólékos munkát kíván – tájékoztatott Ősi Attila, az ELTE Őslénytani Tanszékének docense, a kutatócsoport vezetője. – A csontok az egykor élt állatok szétesett csontvázainak darabjai, amelyek az egykori, meleg, trópusi, sekély tenger aljzatán szétszóródtak. Az idei év egyik szenzációja egy négy-öt méteres ragadozó hüllő közel félméteres alsó állkapcsa. Találtunk emellett egy koponyaelemet, amely egy törőfogú tengeri hüllő maradványa, benne hatalmas, lapos őrlőfogakkal. Ezek az állatok a Bakonyból ismert, kavicsfogú álteknős, a Placochelys közeli rokonai voltak. Továbbá egy nagyon bizarr állat, a Tanys-tropheus megnyúlt nyaki csigolyái is előkerültek.”

(borítókép: bama.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top