Magyarország kúl

Egy év kellene ahhoz, hogy kipróbáld a legjobb balatoni gasztrohelyeket

A legjobb balatoni gasztrohelyeket gyűjtötte össze a Magyar Konyha magazin a Balaton 2017 Gasztrokalauz című kiadványban. Annyi van belőlük, hogy ha naponta egyet próbálsz ki, egy évig tartana a tesztelés.

A Balatonszemesen kedden bemutatott kalauz 7 régióra osztja a Balatont. 360 olyan étterem, büfé, borászat, piac, cukrászda és bringásoknak ajánlott hely szerepel benne, melyet a lap munkatársai kipróbáltak – mondta Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök felesége. Hozzátette, régebben a Balatonról sokaknak a lángos és a hekk jutott az eszébe, de az elmúlt 6-8 óriási fejlődés történt a vendéglátásban.

A badacsonytomaji Kalóz Strandbisztró is részt vett a balatoni gasztroforradalomban

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője arról szólt, hogy amíg az első gasztrokalauzba 170 cím került be „elég megengedően”, az ideibe már elég szigorúan válogatták be a 360 helyet. Ez érzékelteti a balatoni gasztronómiában bekövetkezett pozitív változásokat. Azt mondta,

a négynapos fáradtolaj-szagból, a kínai palacsintatésztából, a fejnélküli hekkből nemcsak a vendégeknek, hanem termelőknek, tenyésztőknek, vállalkozóknak, szakácsoknak is elege lett.

Így születtek meg a különleges szendvicseket kínáló strandbüfék, a kecsege, az angolna visszahozására, a kínálat bővítésére irányuló törekvések. A borászatról szólva hozzátette: a korábbi 10-20 emblematikus borász helyett ma már 100 készít bort.

Csapody Balázs, a bemutatónak otthont adó Kistücsök étterem tulajdonosa is egyértelmű fejlődésről beszélt. Amikor az éttermét megnyitotta, még csak álom volt, hogy a régióról úgy beszéljenek: „a jóízű Balaton”. Ez az álom azonban megvalósulni látszik, mert egyre jobbak az éttermek, a cukrászdák, a strandbüfék, a borok, és egyre jobb minőségű termékekkel, alapanyagokkal állnak elő a termelők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top