Magyarország kúl

A püspök is megáldotta a kocsmából lett kápolnát

Még a váci püspök is áldását adta arra a csévharaszti kápolnára, amely egykoron a helyiek kedvelt kocsmájaként üzemelt. Most azonban nem bánja a falu lakossága, hogy egyházi épület lett az italozóból.

A katolikus egyház és a helyiek sem találtak semmilyen kivetnivalót abban, hogy a Pest megyei Csévharaszton egy kihasználatlan kocsmát (igen, létezik ilyen) egy szent hellyé, azaz egy kápolnává alakítottak. Sőt, a már két éve templomként működő épületet a hétvégén megáldotta Beer Miklós váci püspök is – írja a Bors.

Antal András, a helyi plébános – aki a teológia mellett marketing- és reklámmenedzser szakon végzett – a lapnak elmondta, hogy a térségben óriási a szegénység, emiatt még a kocsmáknak sem megy túl jól. Ugyanakkor még egy kápolnára szükség volt, mert a község szélén lakó időseknek messze volt a falu temploma, ők szerettek volna egy közelebbi kápolnát, ahol vasárnaponként, 15-20-an összegyűlhetnek. A plébános szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás a katolikus rituálék része, és a kereszténységtől nem idegen, hogy akár egy régi kocsmában alakítsanak ki szent helyet.

A kocsma már csak “zsebpénzért” működött

Azt gondolnánk, hogy ha valami életben tud maradni egy apró faluban, akkor az a kocsma. A helyi fodrász, virágárus és a boltok is bezárhatnak, de a kocsma végig kitart. Ehhez képest Csévharaszton egy idő után már az ivót sem érte meg fenntartani, Bán József tulajdonos – akié feleségével együtt a kápolna épülete –, azt mondta a Borsnak, hogy különösen az tett be a kocsmájuknak, hogy betiltották a cigarettaárusítást és a nyerőgépeket. Ettől kezdve már csak egy kis “zsebpénzért” tudták volna működtetni a helyet. Ezért bocsátották ingyen a katolikus egyház rendelkezésére a bezárt kocsmát, ahol Bán József jelenleg a harangozó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top