Magyarország kúl

Okos lett a zebra Pécsett

Az intelligens zebra LED-fényei miatt minimális üzemeltetési költséggel jár, a járdán található érzékelők pedig vandálbiztosak.

Pécs egyik legforgalmasabb gyalogátkelőhelye már régóta téma volt a városban. Az itt történt balesetek miatt különböző módszerekkel próbálták biztonságosabbá tenni, például élénkebb színre, pirosra festették a zebrát, volt forgalomcsillapítás, áthelyezték a buszmegállót. Mától azonban okoszebra vigyáz a gyalogátkelőkre.

Fotó: Müller Andrea

“A SafeCross okoszebra egy mozgásérzékelő rendszerrel észleli az átkelőhöz közeledő gyalogost, majd messziről látható fényekkel, villogással figyelmezteti az autósokat mindkét irányba az aszfaltba süllyesztett LED-ekkel – mondta a Magyarország Kúlnak Erdős Réka, a Biokom kommunikációs vezetője. – Ez különösen este és szürkületkor lesz hasznos.”

Fotó: Müller Andrea

A 2,5 milliós beruházással elkészült intelligens zebra egyelőre kísérleti jellegű, ha beválik, a város több pontjára is telepíthetik majd.

Ezek a találmányok is hasznosak:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top