Magyarország kúl

Magyar diák nyerte az amerikai matematikai diákolimpiát

A Szegeden tanuló 18 éves Williams Kada fiatal matematikus nagy amerikai versenyen ért el megosztott első helyezést.

Williams Kada egy versenytársával azonos pontot szerezve megosztott első helyen végzett az Amerikai Matematikai Diákolimpián. A United States of America Mathematical Olympiad egy többfordulós versenysorozat, melyet az Amerikai Matematikai Szövetség szervez. Ebben az évben több mint 300. 000 versenyző indult Kada korosztályában, az eredménye pedig elképesztő, ebben az erős mezőnyben.

Kada Szegeden él, szabadidejében úszik, zongorázik és nagyon érdekli a filozófia. Édesapja amerikai, innen a Williams családi név.

Williams Kada, a tehetséges matematikus

“A keresztnevét közösen választottuk a férjemmel – meséli a Magyarország Kúlnak Kada anyukája, Annus Irén. – Ősi magyar nevet szerettünk volna, amit külföldön ugyanúgy ejtenek, írnak mint itthon. Így lett a kisfiunk Kada. Mi mindketten bölcsészek vagyunk, de Kada már egészen kicsi korában kitűnt a matematikai tehetségével. Kétéves volt, amikor sétáltunk, és azt kérdezte tőlem: “Mamikám, miért van az, hogy a rómaiak nem jelölték a nullát és a negatív tartományt?” Arra ugyan volt magyarázat, hogy a római számok hogy jutottak az eszébe, mert előző nap az orvosi rendelőben az ajtók felett ezt nézegettük, de a többire már nem. Számára a matematika rendszerezés, játék, átlátható, logikus birodalom.”

Kada az iskolába kerülve sem hanyagolta el a matematikát. Rendszeresen járt versenyekre. Hat évig Amerikában tanult, ott mások voltak a módszerek, azokat is beépítette. A középiskolát Szegeden végezte, most érettségizik. Folyamatosan indult versenyeken, mindig szép eredményeket ért el, de ez a mostani a legfontosabbak közé tartozik. Kada versenyekre, szakkörökre való utazásait 2013 óta támogatja az Új Európa Alapítvány, a fiú nagyon hálás a tanárainak, akik az évek alatt foglalkoztak vele.

Kada az ünnepélyes díjátadó előtt – fotó: MAA AMC

“Már voltak előismereteim – mondta a Magyarország Kúlnak Kada. – A verseny előtt nem a trükköket, képleteket néztem át, hanem azt, absztrakt hogyan érdemes nekiállni egy-egy feladatnak. Szerencsém is volt, a hat feladatból többet olyan területről választottak, amit különösen szeretek. Négyet tudtam megoldani, kettőnél részeredményeim voltak, csakhogy olyan nehéz feladatokat állítottak össze a két napos versenyre, hogy végül már a részeredményeket is pontozták. S bár én azt hittem, hogy ötödik-hatodik helyen végzek csak, végül megosztott első helyet hoztam el.”

Kada, akinek nagyon sokat jelent a matematika, és idén végez a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban, jövőre a híres Cambridge Trinity College ösztöndíjasa lesz.

Példaképek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top