Magyarország kúl

Egy darabig most minden meggyes lesz

Végre itt a meggyszezon, most érdemes nekiesni a magozásnak, szörpözésnek, befőzésnek, mert ami most egy délutánnyi meggyezés, az később a legjobb feketeerdő tortákat, lúdlábakat meg pitéket jelenti. Első körben itt egy egyszerű szörp és egy  foszlós, meggyes-mákos kuglóf receptje meggyel.

Nem áltatjuk magunkat, meggyet (vagy cseresznyét) magozni nem a legtisztább konyhai munka, és ha rendes mennyiséget csinálunk (keveset ugye minek), akkor elég sokáig is tart, miközben vérvörös levével borítjuk be még a szomszédot is.

Ez van, a fehér pólók itt most nem játszanak.

De ha már nekiálltunk, akkor tényleg nem érdemes kicsiben gondolkodni: a leszárazott, kiválogatott, alaposan átmosott meggyből sorozat vagy filmnézés közben, vagy ketten-hárman nekiülve 4-5 (vagy tíz) kilót is elő lehet készíteni befőzéshez. A magozott szemek a fagyasztást is jól bírják, de ehhez tálcán fagyasszuk le a meggyet, és utána szedjük dobozba vagy zacskóba, így könnyen felhasználható akár turmixokhoz vagy süteményekhez, és nem egy fagyott meggytömbből kell bárddal faragni a gyümölcsöt.

Ha szörpöt készítünk belőle, akkor ráadásul nem is kell azonnal üvegbe tölteni: a lecukrozott, kinyomkodott meggyet lefedve akár 2-3 napig hagyhatjuk a hűtőben, addig kiengedi magából a levét, amiben feloldódik a cukor. Ennél több napos pihentetéssel nem érdemes kísérletezni, mert a meggy még hűtőben is könnyen beindulhat, és bár divat most a fermentálás, az erjedt meggy nem olyan vagány. A magból viszont érdemes félretenni egy maréknyit (és szintén hűtve tárolni), amit egy darab gézbe kötözve főzés előtt a szörphöz adunk – közben kiadja jellegzetes csonthéjas, kicsit mandulás ízét, amitől csak még finomabb lesz a szörp.

Meggyszörp

Hozzávalók (1 liter szörphöz)

  • 2 kg meggy
  • 70 dkg cukor
  • 1 tk citromsav

A meggyet leszárazzuk, átválogatjuk és átmossuk. Kimagozzuk, a gyümölcsöt egy lábasba tesszük és ráöntjük a cukrot. Kézzel átforgatjuk úgy, hogy közben a markunkban kissé összenyomjuk a meggyszemeket, hogy kiengedje magából a levét és feloldja a cukrot. Lefedve 1-2 éjszakát hűtőbe tesszük.

A meggyet átkeverjük és közepes hőfokon főzni kezdjük. Forrás után hozzáadjuk a citromsavat, és még 15 percig főzzük. Leszűrjük, a szörpöt újraforraljuk és így töltjük steril üvegekbe, majd dunsztoljuk vagy a kész szörpöt hűtőben tartjuk.

A maradék meggyet félretesszük: hűtőben lefedve 1 hétig, fagyasztóban 3 hónapig eláll.

A szörpből megmaradt meggyet süteményekhez ugyanúgy használhatjuk, mint a frisset: mehet pitébe, piskótába, túrós rétesbe, lúdlábhoz vagy feketeerdő tortához, de ebben a formájában nem enged annyi levet, úgyhogy ezzel érdemes számolni.

Az alábbi mákos kuglóf is ilyen, szörpből megmaradt meggyből készült: nem egy hagyományos, kevert tészta, hanem egy dús, vajas kelttészta, amit másnaposan sütőben felmelegítve vagy serpenyőben vajon átfuttatva frissíthetünk fel. Nem fojtós, hanem egy könnyű, foszlós kuglóf lesz belőle, ami készülhet cseresznyével, málnával, vagy akár sárgabarackkal is.

Meggyes-mákos kuglóf

Hozzávalók

  • 250 g liszt
  • 3 egész tojás
  • 10 g élesztő
  • 175 g puha vaj
  • 80 g mák
  • 5 g só
  • 75 g cukor
  • 100 g meggy
  • 1 citrom héja

A langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A vajat egy keverőtálban kikeverjük a cukorral – nem kell habosítani, elég egy fakanállal simára keverni.

A lisztet, a mákot, a citromhéjat és a sót egy nagyobb tálba mérjük, a tojásokat egy külön tálba felütjük.

Mikor az élesztő felfutott a tejben, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és géppel vagy kézzel elkezdjük kidagasztani a tésztát. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd öt perc dagasztás után 3-4 részletben a cukros vajat is a tésztába dolgozzuk.

Tíz percig dagasztjuk tovább a tésztát, ami viszonylag lágy és ragacsos lesz végül. Lefedve 1 órát kelni hagyjuk.

Mikor a tészta megkelt, átkeverjük és hozzáforgatjuk a meggyet. Kivajazott-lisztezett vagy szilikon kuglófformába töltjük és még fél órát kelni hagyjuk. 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ez lesz belőle: 

De ha esetleg így jobban tetszene:

Cikksorozatunk előző része, mely az eper körül forog, itt olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top