Magyarország kúl

Pusztító mennyiségű termálvíz fakad Somogyban

Már a hatvanas években kiderült, hogy a Somogy megyei Táska nevű falu földterülete kincset rejt. Hatalmas termálvízkészlet húzódik meg Táska alatt, és a mai technológiákkal végre ezt az adottságot hasznosítani is lehetne. Üvegházakat fűtenének a melegvízzel.

A kistelepülésen az 1960-as években szénhidrogének után kutatva bukkantak rá a termálvízre, mert nem földgáz vagy olaj, hanem ezer méter mélyről mindenhol melegvíz tört a felszínre. A helyi téesz el is kezdett működtetni a területen egy termálkertészetet, de a csővezetékek az évek alatt korrodálódtak. A magas sótartalmú termálvíz hordalékot hozott fel, ami kicsapódott a vezetékek belső falára, így egészen mostanáig lehetetlen volt hasznosítani az értékes melegvízet.

Csakhogy manapság már vannak olyan műszerek, technológiák, amelyek beépítve magakadályozzák a kicsapódást a vezetékekben, így végre ismét akadhat vállalkozó, aki a hőt újra fűtésként tudná hasznosítani.

Szentesen 1994 januárjában így termesztették a primõr paradicsomot az ország legnagyobb termálvíz fûtésû üvegházas gazdaságában.
MTI Fotó: Medgyasszay Gy. Béla

A 80 fokos víz négy hektár üvegház fűtésére elég – mondta Gadányi István, Táska tiszteletdíjas polgármestere a sonline.hu-nak. Elmondása szerint fúrnak két új kútat, és a régi kutakat is üzembe helyezik majd. Tartalék kutak is lesznek, két melegvizes és két hidegvizes, az utóbbival a melegvizet hűteni kell majd a földbe való visszasajtolás előtt. Gadányi hozzátette, hogy a kertészet létrehozására egy gazdasági társaság pályázott az önkormányzat segédletével.  A 9 méter magas üvegházban főként paradicsomot termesztenének.

A falu polgármestere szerint 40 főnek adhatna munkát az üvegházi termesztés, a beruházás akár már jövőre elindulhatna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top