Magyarország kúl

Ismerd meg az ősi magyar térrendezés titkait!

Tekints be a régi a parasztházak térrendezési szabályaiba és hitvilágába! Néhány dolgot akár ma is érdemes lehet alkalmazni.

Nagyon elterjedt mostanában az ázsiai fengsuj, azt azonban kevesebben tudják, hogy a magyaroknak is megvoltak a saját térrendezési szokásaik.

Középen, egységben

A jurták

Őseink már a honfoglalást megelőző időkben is laktak épített házakban. Ezek voltak a jurták, azaz a vesszőből fonott és tapasztott falú, egyterű építmények. A funkciójuk az volt, hogy legyen fedél az emberek feje fölött, de emellett komoly szimbolikával is rendelkeztek. Az építmény közepén található füstlyuk jelképezte az átjárást a felső világba (innen származhat a mai mennyezet szavunk), a kút pedig az alsó világba engedett betekintést. Így az embere középen foglaltak helyet, mondhatjuk úgy: egységben az univerzummal.

Pinterest

undefined

Az otthon melege

A parasztházak

A gazdag szimbolika később a parasztházaknál is megmaradt. Fontos volt a Nap (a teremtő isten) felé fordulás, ezért a házak bejáratait kelet vagy dél felé tájolták. Ha jártál már régi parasztházban, biztos neked is feltűnt, hogy milyen alacsony a bejárati ajtó. Ennek is megvan a maga jelentése, méghozzá az, hogy a ház szelleme és a tulajdonosa előtt fejet kell hajtani, azaz: tisztelettel lépj be más otthonába, különben bevered a fejed.

Pinterest

undefined

A házak középpontjában az otthon melegét adó tűzhely állt. Ez volt a ház szíve, itt töltötte együtt a legtöbb időt a család.

Pinterest

undefined

A mestergerendának sem csak építészeti szempontból volt fontos szerepe, hogy a tetőt tartsa. Úgy gondolták, hogy ez mutatja az utat a léleknek. Ahogy az otthon volt a központja a mindennapi életnek, úgy a születésnek és a halálnak is. Az újszülöttet a mestergerenda alatt helyezték el a bölcsőben, arccal kelet felé, a halottat pedig, mivel a ravatalozás is a házban zajlott, szintén a mestergerenda alatt, arccal nyugat felé.

Pinterest

undefined

Amit érdemes lehet megfogadni

Ha a fengsuj helyett a magyar térrendezési elveket követnéd, itt van néhány ötlet:

  • Ősi magyar térrendezési elvek szerint a délkeleti, azaz a jobb a férfioldal, az északnyugati, azaz a bal pedig a női. Az egyik az aktivitás, gyarapodás színhelye, a másik pedig a pihenésé és a befelé fordulásé. Ha a két oldal egyensúlyban van egymással, harmónia uralkodik az otthonban. Ha szimpatikusnak érzed ezt a filozófiát, érdemes a dolgozószobát és a nappalit a lakás délkeleti, a fürdő- és a hálószobát pedig az északnyugati részébe tervezni.
  • Az őseinknek nagyon fontos volt a funkcionalitás, az otthonukban csak olyan tárgyak voltak, amelyeket használtak, így minden sokkal letisztultabb és átláthatóbb volt. Ezt is érdemes lehet követni, és tartani egy kiadós lomtalanítást, ha zsúfoltság van a lakásodban.
  • Nem véletlenül keletkezett a házasság szavunk: őseinknek a ház nemcsak egy lakóépület volt, hanem otthon, a családi élet színhelye. Mára sok minden átalakult, és szükség van személyes térre, de az elszeparált kis szobák mellett azért érdemes napi szinten kihasználni a nappalit vagy az ebédlőt is, ahol együtt lehet a család.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top