Magyarország kúl

Drónvideó egy Oroszlány melletti remeteségről

Láttad már az 1700-as években épült, Oroszlány határában, a Majk pusztán álló remeteséget madártávlatból? Most egy remek drónnal készült videó az épületegyüttes vastag falai mögé enged bepillantást felülről.

Az Oroszlány határában álló kamalduli remeteség épületcsoportja egy XVIII. századi birtok dombjára épült annak idején. A szerzetesi épületek között áll egy nemrég felújított kolostor, egy volt jégverem-ház és néhány kisebb kápolna is. A vastag fallal körülvett belső területen kis utcák haladnak szigorú rend szerint megszerkesztve, az együttes központjában álló templom körül pedig a clausura épült ki összesen 17 cellaházzal.

A nemrég a Szécsi Drone Photo által készített videofelvétel ebbe a zárt világba enged bepillantást felülről, a drón körberepüli azt a kolostort is, amelyet alig néhány éve, 2015-ben renováltak.

A remeteség 12 évig, II. József 1782-es rendeletéig virágzott, amelynek értelmében végül a majki szerzetesrendet is feloszlatták. Ekkor a kamalduli apró közösség 11 felszentelt atyából (páterből) és 4 fel nem szentelt szerzetesből (fráterből) állt.

1784-re már kiürült a remeteség, a birtokon csak a malombérlők és munkásaik és a halastavak gondozói maradtak. A templom egyes részeit 1785-től lebontották, elemeit az oroszlányi evangélikus templom építésénél használták fel. 1806-ban gróf Esterházy Károly vette meg a birtokot, aki bérbe adta a területet. Így Majkon a környék legnagyobb posztógyára működhetett, a cellaházakban ekkor munkások laktak, az egyikben iskolát rendeztek be. A malmokon kívül vendégház, malomlakások, zsellérházak, pálinkafőző is működött a területen. Később az itteni épületek az Eszterházyak kastélyához tartoztak.

A II. világháborút követően az épületegyüttes aztán kórházként működött, majd az államosítás után középiskola és kollégium, munkásszálló költözött falai közé, ekkor a még mozdítható dolgok végleg eltűntek.

A remeteség az 1980-as évektől számít turisztikai látnivalónak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top