Magyarország kúl

A tócsninak ezerféle neve és változata van. Elmondjuk.

Tócsni, lapcsánka, hremzli, macok, tök mindegy. Reszelt krumpli, liszt és tojás, na meg a többi.

Reszelt krumpli liszttel összekeverve, kisütve. Ennyi a tócsni alapja, ezt variálják szerte a világon, így nálunk is ezerféleképpen. Üthetsz bele tojást, tehetsz bele petrezselymet, fokhagymát, fűszerezheted kedvedre – az igazán elvetemültek mindenféle hússzármazékot is kevernek bele.

Az étel pontos eredete nem ismert, annyit tudni, hogy a burgonyát csak Amerika 1492-es felfedezése után honosították meg Európában – lassan, nagyon lassan.

Egyes feltételezések a tótlángos szlengesedéséből eredeztetik a tócsni nevet, mások a lapcsánkát vezetik le a felvidéken használatos hlebcsánka elnevezésből, ami szlovákul kenyérkét jelent. Bárhogy is, de egy biztos, a krumplilepényt a szegénység és a nélkülözés szülte, manapság mégis szinte csemegeként kerül az asztalra nagy ritkán, mivel a krumplireszelést a legtöbben igyekeznek elkerülni.

MTI / Balázs Attila

Krumpli a világ körül

Noha nálunk nagy kultúrája van, és amúgy is szeretünk mindent magunktól eredeztetni, a tócsni különféle formákban az egész világon megtalálható a receptgyűjteményekben.
Svájcban rösti, Angliában hash brown, Svédországban rarakor, a lengyeleknél placki, a cseheknél bramborák és babagudovica, a zsidó konyhában latke, hremzli vagy latkesz néven fut.

Idehaza Észak-Magyarországon többnyire tócsninak, tócsinak, esetleg toksának ismerik, a Mátra környékén macok, a Balaton-felvidéken cicege, Somogy dombjain lapcsánka, a Nyírségben pedig lepcsánka vagy görhöny, de van, ahol berének, enge-mengének és krumplimálénak becézgetik.

Az egyik receptgyűjtő oldal szerint, Magyarországon hetven névvel ismerik ezt az ételt.

Ezerarcú

Noha a tócsnit annak idején a szükség szülte, manapság iszonyat mennyiségű változata él. A krumpli helyettesíthető vagy kiegészíthető reszelt sárgarépával, tökkel, cukkinival, vagy céklával is, de a boltokban manapság elérhető számtalan féle burgonya is mind más és más tócsniélményt eredményez. Létezik gluténmentes változata is, és mivel éppen olyan remek alap, mint a pizzatészta vagy a lángos, a fine dining is felfedezte magának a lapcsánkát. A klasszikus fokhagymás tejfölön és reszelt sajton kívül tesznek rá pástétomokat, különleges ragukat, de akár kaviárt is, ahogy a rakott, rétegezett változata is egyre elterjedtebb.

MTI / Balázs Attila

Receptek:

Hremzli.

Tócsni.

Lapcsánka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top