Magyarország kúl

Tájidegen madár költözött a Hortobágyra

A fokozottan védett rózsás gödény értéke 250 ezer forint, Magyarországra ritkán jön. Most is egyedül érkezett.

Az Index szúrta ki a Hortobágyi Nemzeti Park június 9-i hírei közt, hogy egy immatur (még nem öreg tollazatú) rózsás gödény, azaz egy rózsás pelikán (Pelecanus onocrotalus) tartózkodik leginkább a Hortobágy-Halastó északi, legnagyobb tóegységén, a Kondáson és a közeli V. tavon. Ennek a madárfajnak a természetes költőállományai hozzánk legközelebb Romániában, a Duna-deltában vannak, Magyarország területén jó ideje nincsen fészkelése, az 1870-es évek óta kipusztult hazánkból.

A gödények (Pelecanidae) – vagy más néven pelikánok – jellegzetes külsejű, leginkább halakat fogyasztó madárcsoport, melyek Európában két fajjal képviseltetik magukat; a rózsás gödénnyel és a borzas gödénnyel (Pelecanus crispus), mely legközelebb szintén a Duna-deltában, azon kívül Macedóniában fészkel.

A hatalmas termetű rózsás gödény szárnyfesztávolsága elérheti a 330-350 cm-t, míg testtömege meghaladhatja a 10 kg-ot is. Európában mára már csak néhány helyen fészkel, leginkább nagy folyók torkolatvidékén. Sajnos a folyók szabályozásával, a nagy mocsarak lecsapolásával ez a madárfaj elveszítette legfontosabb élőhelyeit, egész európai állománya veszélyeztetett.

Az egyes madárpopulációkban gyakran előfordulnak kóborló hajlamú, ún. nomadizáló példányok, melyek – sokszor az ivarérett kor elérése előtt – akár nagy távolságokra is elvetődhetnek a költőterületeiktől. Ilyen egyed a fent említett pelikán is. Az utóbbi 5 évben Magyarországon 3 alkalommal volt bizonyított előfordulása, ez a negyedik madár, mely ellátogatott hozzánk.

A fokozottan védett rózsás gödény természetvédelmi értéke 250.000 Ft, és mivel országunkban ritka madárvendégnek számít, sokan látogattak már ki a Hortobágy-Halastóra, hogy megfigyelhessék, vagy akár fényképet is készítsenek róla.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top