Magyarország kúl

Halálos hipnózisszeánsz Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Tuzséron történt a ’hipnózis tragédia’, amely során egy gazdag gróf lánya, a 22 éves Salamon Ella holtan esett össze hipnotizálása közben. Az esetnek országos híre és jelentősége lett, következményeként megszigorították a hipnotizálás körülményeit és az egyetemi kísérleteket sem engedélyezték tovább.

A ’gyilkos hipnózisként’ is elhíresült szeánszot a Lónyai grófok impozáns tuzséri kastélyában tartották: 1894 szeptemberében egy 15 fős grófokból, bárókból álló társaság jött össze az esti órákban, hogy szemtanúi legyenek Salamon Ella hipnotizálásának. A grófkisasszony nem először került transz állapotba, de aznap este végzetes volt a kísérlet.

A ’magnetizáció’ akkoriban az egyik legfelkapottabb bulvártéma, egyben az egyik legfontosabb kutatási terület volt, tombolt a hipnózis-hisztéria. A nagy érdeklődés kielégítésére a média folyamatosan rémisztő esetekről tudósított, a hipnózist veszélyes erőnek titulálták. Sokan úgy vélték, hogy gonosz mágusok járnak-kelnek az utcákon és fiatal lányokat csábítanak el, szuggesztióval abortuszt idéznek elő, tisztességes embereket vesznek rá csalásra, lopásra. Ugyanakkor a hipnózisra egyfajta csodaként is tekintettek, amely segítségével megnyilatkozhatnak az emberek rejtett, különleges képességei. Számos amatőr hipnotizőr tevékenykedett és gyakoriak voltak azok a produkciók, amikor bebizonyították tudásukat a nagyközönségnek.

Salamon Ella többször lépett fel ilyen bemutatókon, mint hipnotizált alany, a tragikus éjszakán viszont egy zártkörű, exkluzív, csak gazdagoknak és tekintélyeseknek tartott előadáson vett részt, ami még titokzatosabbá tette az ügyet.

Ellánál a hipnózist elsősorban gyógymódként alkalmazták: tizenéves korában súlyos agybetegséget állapítottak meg nála, ami nem múló fejfájásokkal, kínzó fejgörcsökkel járt. Egy alkalommal a tünetek miatt hetekig nem bírt enni, az éhhalál fenyegette, ezért az édesapa, Salamon Tódor a hipnotizálás módszeréhez fordult segítségül. A hipnotizőr rávette Ellát az evésre, így a lány megmenekült. Viszont az iszonyú fejgörcsök nem múltak el és minden szoba visszhangzott a lány velőt rázó sikoltozásaitól, akit minden nesz és fénysugár zavart, ezért a komornyikok lábujjhegyen jártak a lesötétített kastélyban.

Az apa ekkor egy ismert hipnotizőrt, Neukomm Ferencet kereste fel, akinek terápiája után Ella fejfájása, ha csak rövid időre is, de megszűnt. Ezután több alkalommal meglátogatta a családot Neukomm, és kiderült, hogy transzban kibontakoznak Ella médiumképességei. Hipnotizálás közben megtalálta a szeánszon próbaképp elrejtett tárgyakat, betörőket fülelt le és egy alkalommal megmondta a rendőrségnek, hol találnak meg két keresett gyilkost. A gyilkosokat sikeresen elfogták, Ella pedig még nagyobb hírnévre tett szert.

Az újságok cikkeztek olyan esetről, amikor Ella hipnotikus állapotban megmondta, hogy a budapesti Nemzeti Színházban éppen milyen programváltozás történt az adott órában. De természetesen nem mindenki hitt abban, hogy Ella médium: a lány volt hegedűtanára biztos volt benne, hogy Ella csaló, és összejátszanak a hipnotizőrrel.

Neukomm Ferenc artézi kútfurással foglalkozó német vállalkozó volt, a hipnotizálást hobbiként űzte, Ella személyében pedig úgy vélte, rátalált a legmegfelelőbb emberre, aki segítségével bebizonyíthatja, hogy a lélek különválasztható a testtől. Úgy vélekedett ugyanis, hogy a lány csodatételei csak úgy lehetségesek, ha hipnózis során Ella lelke elhagyja testét, hiszen az bárhová elrepülhet téren és időn keresztül és mindenről pontos információval rendelkezik.

Egy szeánsz Richard Bergh 1987-es festményén

Ella és a hipnotizőr ezt akarták bizonyítani azon a végzetes éjszakán is és egy nagyszabású bravúrra készültek. Neukomm Ferenc súlyosan beteg testvérét kívánta Ella segítségével diagnosztizálni, mivel az orvosok nem tudták eldönteni, hogy tüdőbaj vagy gyomorvérzés okozza állapotát. A hipnózis alatt Ella orvosi szakszavakkal írta le, hogy milyen roncsolt állapotban vannak a beteg belső szervei, valamint latinul megnevezte a tüdőbajjal összefüggésben lévő diagnózist, de közvetlenül a kórisme elmondása után rémisztő hangon felsikoltott és holtan esett össze.

A tragédiából szenzáció lett, az egész ország erről beszélt és a vizsgálat is nagy sajtónyilvánosság előtt zajlott.

A Tuzsérhoz közeli Mándokon állt fel a vizsgáló bizottság és itt volt a riporterek főhadiszállása is. Érdekesség, hogy Krúdy Gyula 16 éves újságíróként szintén végigkövette a történéseket és tudósított a friss eseményekről. Sőt, a tragédiáról szóló riportjai alapján fedezték fel és indult el irodalmi pályafutása.

A vizsgálat megállapította, hogy Ella agyödémában halt meg, és nem a hipnózis okozta a halálát, ezért nem ítéltek el senkit, de az apa amúgy sem tett feljelentést. Arra nem derült fény, hogy Ella képességei csalásnak, hipnózisnak, vagy esetleg valamilyen különleges erőnek voltak köszönhetőek. A ’hipnózis tragédia’ miatt viszont a belügyminiszter elrendelte, hogy kizárólag orvosi diplomával lehet hipnózist alkalmazni, valamint betiltotta a hipnózissal kapcsolatos egyetemi kutatásokat is. Természetesen a laikusok által vezetett szeánszok továbbra is folytatódtak, de már csak titokban.

Forrás:

  • Lafferton Emese: Halált hozó hipnózis
  • Onder Csaba: Krúdy és a halált hozó olvasás
  • Szendi Gábor: Tények és tévhitek a hipnózis történetéből
  • Szabolcsi Hírlap 1936
  • Lónyai-kastély

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top