Magyarország kúl

Szentendre, a Dunakanyar kapuja

A műemlékeken túl a művészeiről és a zenekarairól is híres Szentendre. De a városhatárt is érdemes elhagyni, nem kell messze menni pár látványosságért.

Szentendrének nemcsak a belvárosa, hanem a fekvése is meseszerű: északról Leányfaluval határos, partjáról a Duna túlsó oldalán a Szentendrei-szigetet látni, délről a főváros határolja, nyugatról pedig a Visegrádi-hegység vulkanikus tömbje magasodik fölé.

A nyugodt kisvárosi élet a 20. század eleje óta vonzza a művészeket, itt élt például Wahorn András, és itt él többek közt Aknay János, Kossuth-díjas festőművész. Ma is több mint kétszáz képző- és iparművész, valamint író, költő, zeneművész és színész él a városban. Nem csoda, a belváros eleve ún. bohém hangulatot áraszt.

Szentendrei látkép Fotó:  Késmárki Mátyás

Szentendrei utca Fotó: Uzo19

Szentendre kulturális emlékekben gazdag, közkedvelt része a Fő tér, ami korábban a szerb negyed központja volt, ennél fogva a tér közepén a Szerb Kereskedő Társaság keresztje helyezkedik el. A tér tele van hangulatos kávézókkal, szűk, kézműves boltokkal szegélyezett utcák vezetnek ide.
A téren található a Szentendrei Képtár, sarkán a Blagovesztenszka görögkeleti templom, mellette a Ferenczy Múzeum. A tér felett magasodik a Várdomb, melyre hangulatos sikátorokon-lépcsőkön lehet feljutni. A domb teteje a Templom tér, középpontjában a Keresztelő Szent János-plébániatemplommal, ahonnan szép kilátás nyílik a városra.

A fő tér keresztje

A szentendrei Fő tér keresztje Fotó: Balla Béla

Szentendre rakpartja egy virágágyásokkal szegélyezett sétány, a belvárostól kivezető úton találaható a Dunaparto művelődési ház, más néven a “Barlang”, ahol a helyi művészek kiállításai mellett koncerteket is rendeznek, a kilencvenes évek elején például többször is megfordult ott a Kispál és a Borz, illetve az Auróra is.

Szentendre dunapart

Szentendre dunapart Fotó: R.Jenő

A környék zeneileg régóta erős, innen jön a nyolcvanas évek kultikus zenekara, a művészek alapította A.E. Bizottság, illetve részben innen származik a jelen egyik legsikeresebb formációja, a Brains.

A városn túl népszerű hely a Szentendrei skanzen, a Lajos-forrás pedig közkedvelt kirándulási úti cél.

Egyéb olvasnivaló Szentendréről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top