Magyarország kúl

Megnyílt a magyar Ibiza

A Lupa-tó talán a leggyönyörűbb bányató Pest megyében. Tiszta, gyorsan mélyülő víz, sóderes-kavicsos part, nyugodt, eldugott strandhely.

A Lupa-tó talán a leggyönyörűbb bányató Pest megyében.

Fotók: Neményi Márton

Tiszta, gyorsan mélyülő víz, sóderes-kavicsos part, nyugodt, eldugott strandhely.

Egy baj volt vele: a strand nem is strand, hiszen a tavat évekkel ezelőtt bezárták, a munkálatok megszűntek, viszont a nagyközönség előtt nem nyitották meg. Ennek ellenére természetesen élénk és népszerű volt az illegális fürdőzők körében.

Nagyon sok helyi (azaz budakalászi, hiszen ezen agglomerációs település mellett található a majdnem egy kilométer széles tó) úszott, fürdőzött, strandolt itt, persze engedély, vízi mentők, vécé és más szolgáltatások nélkül.

Az önkormányzatnak a szeméttel is meggyűlt a baja a havi 2-300 köbméternyi szeméttel. Éppen ezért nagyon örültek, amikor a Sziget kapcsán ismert vállalkozó, Gerendai Károly megvette az érintett partszakaszt, azaz a tó nagyjából harmadát, hogy megépítse Budapest tengerpartját.

A helyiek kevésbé: részben sajnálják, hogy oda az (illegális) ingyen strand, részben féltek, hogy a területen fesztivál lesz, koncertekkel, hajnalig tartó bulikkal, alkohollal.

Gerendai Károly pár hónapja külön lakossági fórumon nyugtatott meg mindenkit: erről szó sincs, ő egy hatalmas, nemzetközi színvonalú, tenger nélküli tengerpartot szeretne, karibi stílusban, menő sport- és gasztroválasztékkal, de nem horrorisztikus áron.

Csütörtökön körbejártuk a még épülő, de pénteken, azaz május 26-án már meg is nyitó partot. Úgy tűnik: pontosan így lett.

Először is, ami mindenkit foglalkoztat: valóban nem horrorisztikusak az árak. Gerendaiék két részre osztották a strandot, egy hagyományos, “fapados” szakaszra, ahova ezer forint a teljes árú belépő (helyieknek csak 800), és egy Lupa Prémium Beach nevű pihenő- és sporttelepre, ahova 3000 forint a legdrágább jegy.

Éjjel tilos lesz fürdőzni, ám a kapukat nyitva hagyják, ilyenkor ingyenesen korzózhat bárki.

Ez persze drágának tűnhet, ám a vállalkozó elmondta: a budapesti fürdőkhöz képest nem vészes összeg ez, plusz utóbbiakban hiába is keresne az ember minőségi street foodot, Costes-menüt. Akiknek ez urizálásnak tűnik, azok se haragudjanak vagy ijedjenek meg: hekk, hot-dog és lángos és fagyi is van!

Benzinnel működő járműveket ugyan nem engednek a tóra, de elektromos kishajók, búvárcentrum, vízi kalandpark lesz, és persze az összes létező strandsport, sőt még hagyományos foci is. Ki lehet próbálni a flyboard nevű őrületet: ez az a magyaroknak főleg a YouTube-ról ismert őrület, amely vízsugárral repíti fel az embert, miközben egy deszkán egyensúlyozik.

A partot fehér strandhomokkal töltik fel és ültettek jó pár kissé tájidegen, de hangulatos pálmafát is.

A Lupa-tengerpart egyébként még tesztüzemként működik: teljesen felszerelt lesz, de Gerendai egyelőre inkább csak tapasztalatot gyűjt, hogy később bővíthesse. A tervek szerint négy különböző beach üzemel majd, még naturista strand is lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top