Magyarország kúl

Virágba borult az Azaleás völgy! Mesés vidék, amit kevesen ismernek

Májusban Zala megyébe kell kirándulni az azalea virágzás miatt. Kevesen ismerik ezt a botanikailag védett vidéket, pedig olyan különleges, hogy messze földről vonzza a turistákat.

Június elejéig érdemes Zala megyébe kirándulni, mivel az azalea virágzása április végétől egészen addig tart. A vidék botanikailag védett vidéket, a zalaegerszegi Alsóerdőt a Jeli Arborétum mintájára telepítettek, Fatalin Gyula vezetésével. Korábban átjárhatatlan akácos lepte el a környéket, de a hatvanas és a hetvenes években egzóta növényekkel telepítették be. A völgynek sajátos mikroklímája van, a gyűjtemény hamarosan arborétummá vált.

Fotó: Gombás Gabi, Zalaegerszeg

Az azalea nagyon lassan nő, és megfelelő ápolás kell ahhoz, hogy a vékony kis hajtásokból bokorszerű, akár 2 méteres növények legyenek.

Fotó: Gombás Gabi, Zalaegerszeg

Az azalea völgy szabadon látogatható, a növényeket csak nézni szabad, letépni nem, ettől ugyanis azonnal elhervadnak. Érdekesség, hogy a csemeték nagy része Jeliből került ide, ahol a nagyobb méretű, de hasonló  rhododendront ültetik. A völgyben megél még a kolorádói jegenyefenyő, a mamutfenyő, illetve különböző tuják.

Fotó: Gombás Gabi, Zalaegerszeg

Mit kell tudni az azaleáról?

  • Azaleát akár otthon is nevelhetünk, de érdemes tudni, hogyan
  • Virágcsokorba is szoktak tenni azaleát, különlegessé teszi a kompozíciót

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top