Magyarország kúl

A szellemek és kísértetek lakta Válly-kastély

Az ország keleti felében, a Szatmári-síkon fekszik Jánkmajtis. A települést 100 éves platánfák, illetve a ritka növényekkel tarkított erdő teszi bűbájossá. Jánkmajtis mégsem a természeti szépségeiről ismert, hanem az ott található elhagyatott kísértetkastélyról, ahol (állítólag) a Válly család szellemei laknak, és riogatják az illetéktelen behatolókat.

Válly Lajos építette Jánkmajtis legszebb épületét, a Válly-kastélyt 1740 körül, majd később a fia, János kibővítette és átalakította. A családról kevés az információ, annyi azonban bizonyos, hogy Lajos főjegyző volt, Válly János pedig országgyűlési képviselő, később egyházkerületi főgondnok. A legenda szerint élete utolsó felében teljesen visszavonult a világtól, és ki se tette a lábát a kúriából.

A kísértetkastélyként elhíresült épület alapvetően klasszicista stílusban épült: emeletes homlokzata és tágas belső terei, eklektikus díszítése miatt egykor Kelet-Magyarország egyik legtündöklőbb rezidenciájaként tartották számon. 1909-ben sajnos az egész falu leégett és a kastély bal szárnya is áldozatul esett a tűznek. Az épület állapota tovább romlott, amikor a helyi termelőszövetkezet irodákra “bontotta”, az épület kőlépcsőjének kovácsoltvas korlátait pedig szánt szándékkal leverték – így maradt több hely a bútorok pakolására. A kastély 1989 óta műemlék, egy időben vendégházként működött, jelenleg elhagyatottan, lepusztultan áll, régi pompája teljesen eltűnt.

Forrás: Szatmár Tour

Nem volt otthonos a síremlék

A keleti régióban szájról szájra jár a hír, hogy a jánkmajtisi lakói a Válly-kastélyt soha nem hagyták el, és a mai napig kísértenek benne. A Válly család kriptája a kastélyhoz közel található: bejárata faragott kőből készült négy dór oszloppal, kőkazettás mennyezettel. A szóbeszéd szerint, ez a hatalmas síremlék nem otthonos a Válly család számára és hiányzik a régi kastélyuk. A több mint 100 éves épületben zajló különleges események híre, a szellemekről szóló pletykák, akkor terjedtek el igazán, amikor szállóvá alakították át az épületet kicsit több mint tíz évvel ezelőtt. A vendégek cipőkopogásról, önmaguktól kinyíló és becsukódó ajtókról, ok nélküli áramkimaradásokról, az üres szobákban nyikorgó padlókról, lánccsörgésről és földöntúli, félelmetes hangokról számoltak be.

Szellemvadászatra fel!

Sötétedéskor persze még félelmetesebb látványt nyújt a tájból kiemelkedő üres, megszürkült épület. Arról, hogy valóban laknak-e kísértetek a kastélyban, könnyen meg lehet győződni: el kell menni Jánkmajtisra és sötétedéskor átsétálni a birtokon – a régi platánfák suhogása alapvetően hangulatot ad a szellemvadászatra.

(via Jósa MúzeumSzatmári legendák, Jánkmajtis község honlapja)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top