Magyarország kúl

Itthon van és szép: a tavasbarlang a Tapolcai-medencében

Magyarország igazán sokszínű vidék, alföldi és hegyes-dombos tájakban, és egyéb természeti csodákban egyaránt bővelkedik. Most látogassunk el ezek közül egybe, a tapolcai tavas barlangba.

A Tapolcai-medence hazánk egyik legszebb tájegysége, bazalthegyek számos ritka növény és állatfajnak adnak otthont. A Badacsony, a csobánci várrom és Szigliget mellett Tapolca is vonzó úti cél. Az ottani tavasbarlangba látogattunk.

A Malom-tó Tapolcán

A Malom-tó Tapolcán Fotó: BeOCeKa

A Malom-tó mellett a tavasbarlang Tapolca leghíresebb látnivalója, ahova a látogatóközponton keresztül juthatsz le. A gyerekek és felnőttek számára is érdekes tárlatvezetés keretében megismerheted a karsztvidékek világát. A kiállítás interaktív (megérintheted a kőzeteket), a gyerekek pedig a barlangászást is kipróbálhatják. A tárlat végén egy háromdimenziós filmet vetítenek a Földről, ami után biztosan másképp gondolsz majd a bolygónkra. 10 termen keresztül  kalauzolnak, az őskortól egészen napjainkig érnek az információk, hogy mire leérsz a barlangba, tudd, hogy mit látsz a csónakból.

A tapolcai tavasbarlang

A tapolcai tavasbarlang Fotó: Szalax

A tavasbarlangról

A Tapolcai tavas barlangot 1903-ben fedezték fel. Elmondjuk, hogyan jött létre: a hideg és a meleg karsztvíz keveredése üregeket, járatokat old ki a mészkőben. A tavasbarlang vízutánpótlása két úton történik. A Déli- Bakony irányából kis mélységben hideg karsztvizek érkeznek a Tapolcai-medence térségébe. A Bakonyban beszivárgó elnyelődő karsztvizek egy része nagy mélységbe is lejut, ahol a Föld belső hőjétől felmelegszik, majd a törésvonalak mentén felfelé áramlik. Ilyen 30°C-nál melegebb termálvíz tör fel a Kórház- és a Berger Károly-barlang forráskürtőiből, ami a város alatti, immár 10 km hosszúságban feltárt barlangrendszer része. A turisták előtt 1913-ban nyitották meg, ez volt hazánkban az első villanyvilágítással ellátott turisztikai célra is használt barlang.

A barlang különleges klímájának gyógyhatását régóta ismerik. Az állandó, 14-16 °C-os hőmérséklet, a közel 100%-os relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben nyújt enyhülést. Erre a célra a másik ágat, az 1925-ben felfedezett Kórház-barlangot használják.

A barlang vize gyönyörű Fotó: Stern Ágnes

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top